Implicare

Perseverenta

Rezultate

Trecerea printr-un divort poate avea consecinte emotionale, psihologice si financiare majore asupra tuturor persoanelor implicate, motiv pentru care este necesar ca, odata ce ati luat decizia de a divorta, sa apelati la un avocat de divort specializat, care sa va indrume in tot acest demers.

Atunci cand se pune problema divortului, trebuie avut in vedere faptul ca, pe langa desfacerea propriu-zisa a casatoriei, sunt mai multe schimbari ce intervin in viata unei persone, respectiv:

  1. modificarea numelui ce a fost schimbat prin casatorie;
  2. eventualele obligatii de intretinere;
  3. regimul juridic al bunurilor comune, dobandite in timpul casatoriei.

Situatia este cu atat mai complicata, daca exista si copii minori, caz in care trebuie stabilite si aspectele referitoare la acestia, respectiv:

  1. modul de exercitare a autoritatii parintesti;
  2. locuinta copilului;
  3. pensia de intretinere ce va fi platita de parintele nerezident;
  4. programul de legaturi personale al minorului cu parintele nerezident.

Indiferent de motivele divortului, odata ce ati luat aceasta decizie, cel mai important pas este sa apelati la un avocat pentru a va apara mai bine drepturile si a va ajuta sa luati cele mai potrivite decizii pe tot parcursul procesului, de la determinarea instantei competente sa judece procesul de divort, pana la construirea unui probatoriu care sa sustina fiecare capat de cerere.

Cabinetul meu ofera consultanta de specialitate pentru procesele de divort, asistenta si reprezentare juridica a partilor pe toata perioada procesului de divort, precum si redactarea documentelor juridice aferente proceselor de divort: cerere de chemare in judecata, intampinare, cerere reconventionala, cerere de probatoriu, concluzii scrise etc.

De asemenea, asigur servicii juridice si in privinta cererilor accesorii divortului, respectiv exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea unui program de vizitare a minorilor, pensia de intretinere, locuinta minorului si alte aspecte care privesc desfacerea casatoriei.

Tipurile de separare legala

  1. divortul prin acordul partilor;
  2. divortul din culpa comuna a sotilor sau din culpa exclusiva a unuia dintre soti - atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
  3. divortul la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt ce a durat cel putin 2 ani;
  4. divortul din motive de sanatate ce fac imposibila continuarea casatoriei.

Important de precizat este faptul ca o actiune de divort promovata de catre unul dintre soti, din culpa comuna sau din culpa exclusiva a celuilalt sot, se poate transforma intr-un divort prin acord, in situatia in care celalalt sot isi exprima consimtamantul in acest sens, la primul termen de judecata. In aceasta situatie, instanta de judecata va lua act de acordul de vointa al partilor, iar procesul de divort se va finaliza mai repede, nemafiind necesara administrarea de probe cu privire la motivele desfacerii casatoriei.

Prezenta personala a partilor in fata instantei de judecata

In procesele de divort, partile se vor prezenta personal in fata instantei de judecata, cu urmatoarele exceptii:

  1. daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate;
  2. este impiedicat de o boala grava sau este pus sub interdictie judecatoreasca;
  3. are resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta asemenea situatie, care il impiedica sa se prezinte personal; in astfel de cazuri, cel in cauza se va putea infatisa prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator.

Toate situatiile de exceptie, care impiedica partea sa se prezinte personal in fata instantei de judecata, trebuie dovedite, in caz contrar existand posibilitatea respingerii cererii de divort ca fiind nesustinuta. Astfel, daca reclamantul are resedinta in strainatate, dovada resedintei se va face prin prezentarea unui contract de munca/contract de inchiriere a unei locuinte, nefiind necesara prezenta in fata instantei de judecata, ci doar reprezentarea de catre un avocat.

Divortul se va finaliza chiar si in situatia in care sotul parat nu se prezinta in fata instantei de judecata, lipsa acestuia neavand drept consecinta imposibilitatea de a divorta.

Instanta competenta teritorial

Regula generala in materie de divort este ca instanta competenta teritorial sa solutioneze cererea este cea in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor. Aceasta regula poate fi aplicata doar daca sunt indeplinite in mod cumulativ doua conditii si anume: cei doi soti sa fi avut o locuinta comuna si cel putin unul dintre soti sa mai locuiasca in circumscriptia respectivei instante.

Daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cea din urma locuinta comuna, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are locuinta paratul, iar cand paratul nu are locuinta in tara si instantele romane sunt competente international, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta reclamantul. Daca nici reclamantul si nici paratul nu au locuinta in tara, partile pot conveni sa introduca cererea de divort la orice judecatorie din Romania. In lipsa unui asemenea acord, cererea de divort este de competenta Judecatoriei Sectorului 5 al municipiului Bucuresti.

In practica s-a statuat ca pentru a determina ultimul domiciliu comun nu intereseaza sensul strict juridic al notiunii de domiciliu (adresa din cartea de identitate), ci locul in care cei doi soti au locuit efectiv, fara a se fi indeplinit formalitatile la evidenta populatiei.

Provocarile, respectiv problemele cu privire la competenta teritoriala a instantei de judecata, apar in practica, de cele mai multe ori in situatiile in care unul dintre soti sau ambii soti locuiesc in strainatate. In aceasta situatie, este necesar a se determina la care judecatorie trebuie introdusa cererea de divort, evitandu-se astfel prelungirea duratei dosarului de divort.

Pretul si durata procesului

In functie de circumstantele concrete ale fiecarei spete - divort prin acord / culpa comuna / culpa exclusiva a unuia dintre soti, divort cu minori, divort fara minori, procesul poate dura de la 2 luni (1 termen de judecata) pana la 1 an, in situatia in care este necesara administrarea de probe: audieri de martori, interogatoriul partilor, efectuarea de anchete sociale.

Costurile estimative ale procesului de divort:

  • Taxa de timbru, care difera in functie de motivul de divort invocat, respectiv: 200 lei - divort prin acordul partilor; 200 lei - divort din culpa / situatia separarii in fapt ce a durat cel putin 2 ani; 50 lei pentru divortul din motive de sanatate ce fac imposibila continuarea casatoriei;
  • Onorariul unui avocat pentru divort - pretul difera in functie de complexitatea cauzei (divort cu / fara minori, existenta mai multor capete accesorii divortului, existenta unui element de extraneitate) - onorariul va fi stabilit la inceputul colaborarii si nu va fi modificat, indiferent de durata procesului de divort;
  • Eventuale costuri de traduceri, legalizari acte.

In procesul de divort, abordarea noastra ii ajuta pe clienti sa inteleaga procedurile in complexitatea lor si implicatiile sale juridice si practice, astfel incat atat costurile, cat si timpul necesar pentru solutionarea problemelor sa fie cat mai reduse.

Asistenta si reprezentarea in instanta oferite se axeaza pe solutii special concepute pentru fiecare caz in parte, plecand de la interesele si obiectivele clientilor. De asemenea, confidentialitatea si discretia sunt mereu garantate.