Dreptul comercial este un set de reguli juridice de drept privat care se aplica relatiilor juridice si care rezulta din actele juridice, insemnand faptele si tranzactiile considerate de lege drept fapte comerciale, precum si relatiile juridice in care sunt implicati comerciantii.
Un avocat drept comercial este specializat in dreptul societatilor comerciale si al afacerilor. El poate intelege cele mai mici diferente dintre entitatile juridice si modul de utilizare a acestora in scopuri diferite. De asemenea, el poate asista companiile in diferite tranzactii care au ca rezultat operatiuni de afaceri.
Clientii unui avocat comercial sunt, de obicei, corporatii sau firme mari. Cu alte cuvinte, un program obisnuit al unui astfel de specialist implica, de exemplu, citirea si revizuirea contractelor, redactarea documentelor juridice pentru intreprinderi si revizuirea fuziunilor in afaceri.
De asemenea, exista situatii care pot necesita un nivel ridicat de negociere in numele clientului pentru termenii unui contract sau a unui contract de licenta. Prin urmare, activitatea propriu-zisa depinde de aria in care este specializat respectivul avocat.
Un avocat drept comercial se confrunta in mare masura cu cazuri de afaceri in litigiu in forma tipica a creantelor contractuale. Rolul sau este de a cere solicitantilor sa-si ajute clientii prin intermediul litigiilor si sa-i ajute sa se pregateasca pentru ceea ce ar putea veni din opozitie.
Scopul unui avocat drept comercial este de a-si consilia clientii in mai multe moduri: prin crearea de optiuni legale si prin oferirea de indrumari in luarea deciziilor intr-un context comercial. Avocatii in drept societar si comercial ofera consultanta juridica specializata clientilor corporativi, industriali si comerciali pentru a-si gestiona propriile procese interne.
De asemenea, un avocat comercial asigura asistenta si reprezentare juridica cu privire la contractele care se refera la organizarea corporatiilor, cumpararea si vanzarea de companii, pregatirea si dezvoltarea contractelor comerciale, gestionarea si solutionarea conflictelor comerciale si acordarea licentelor tehnologice.
Cu o experienta indelungata in domeniu, cabinetul de avocat Iasi "Duhnea Dana Elena" ofera consultanta juridica specializata in probleme legate de:
- infiintari societati, asociatii, fundatii, case de ajutor reciproc;
- modificari acte constitutive;
- cesiuni parti sociale, retrageri asociati/actionari;
- numiri, modificari administratori;
- infiintare/radiere puncte de lucru, autorizare activitati;
- completare obiect de activitate;
- majorari /reduceri de capital social;
- modificare/prelungire valabilitate sediu social;
- schimbare forma juridica.
Totodata, un avocat comercial din cadrul cabinetului se poate ocupa de:
- redactarea de acte constitutive, contracte de comodat, hotarari AGA;
- consultanta, asistenta si reprezentare in fata Oficiului Registrului Comertului pentru orice fel de operatiuni;
- redactare contracte civile si comerciale;
- recuperare creante, notificari si somatii;
- consultanta si asistenta la negocierea si incheierea contractelor;
- consultanta permanenta privind intreaga activitate desfasurata de societati;
- consultanta in vederea inregistrarii ca operator de date cu caracter personal.
Implicarea oricarui avocat drept comercial ar trebui sa inceapa de la consultanta zilnica acordata in problemele curente si pana la asistarea clientilor in cadrul tranzactiilor si/sau reprezentarea in fata autoritatilor competente. La cabinetul de avocat Iasi "Duhnea Dana Elena" ne angajam activ in mecanismul negocierilor pentru a asigura intocmirea contractelor si a documentatiilor pe masura intelegerii specifice a partilor, astfel ca atentia noastra se focuseaza pe aspectele esentiale care faciliteaza luarea celei mai bune decizii de catre client.