Contestatie amenda / plangere contraventionala

Daca ai primit o amenda sau ti-a fost inmanat un proces verbal de contraventie si te consideri nedreptatit, vestea buna este ca poti face o contestatie amenda sau o plangere contraventionala. Cabinetul de avocat Duhnea Dana Elena din Iasi te sprijina indiferent de situatie: fie consideri ca amenda a fost aplicata ilegal, fie consideri ca sanctiunea aplicata este prea dura.

Potrivit legii, termenul in care poti contesta amenda este de 15 zile de la data primirii sau comunicarii procesului verbal. Exista 2 motive principale pentru care poti depune o contestatie amenda rutiera:

  • Ilegalitatea amenzii de circulatie – care se aplica in cazul neregulilor la procesul verbal (date personale gresite, lipsa unor elemente precum actul normativ care sanctioneaza contraventia etc.), respectiv in cazul prezentarii altei situatii decat cea de fapt (spre exemplu, in cazul unei amenzi de circulatie, se mentioneaza existenta unui semn de circulatie sau a unui marcaj, cand in realitate acesta nu exista etc.);
  • Sanctiunea este considerata prea dura – sanctiunea trebuie sa fie legata intrinsec de periculozitatea sociala a faptei, tinandu-se cont de context, modul savarsirii faptei, scopul urmarit, deznodamant etc. (in cazul in care cuantumul amenzii aplicate se dovedeste, intr-adevar, prea mare, exista posibilitatea reducerii acesteia pana la minimul prevazut de lege sau inlocuirea sa cu avertisment).

De asemenea, exista si situatia in care contravenientul doreste temporizarea efectelor sanctiunii aplicate, in contextul in care o plangere contraventionala suspenda efectele procesului verbal (de exemplu, suspendarea permisului sau plata amenzii). Aceasta situatie se intalneste, de obicei, atunci cand contravenientul cunoaste ca a fost sanctionat legal, insa doreste amanarea efectelor sanctiunii.

Este important de precizat faptul poti contesta amenda chiar si in situatia in care ai semnat procesul verbal, in calitate de contravenient (acest aspect nu diminueaza sansele de a obtine anularea amenzii).

Contestatie amenda rutiera / circulatie – sprijinul avocatului

Desigur, poti contesta amenda si pe cont propriu, insa riscul de a comite o greseala sau o omisiune este ridicat, avand in vedere lipsa de experienta in domeniu. In schimb, apeland la cabinetul de avocat Duhnea Dana Elena din Iasi, pentru care astfel de procese sunt la ordinea zilei, te vei asigura ca deznodamantul va fi cel asteptat de tine si, pana la urma, cel corect.

Iata cum te putem ajuta:

  • consultanta de specialitate (care este oportunitatea formularii plangerii, care sunt sanctiunile complementare, ce presupune procedura de contestatie etc.);
  • redactarea si depunerea documentelor necesare (preluam aceasta sarcina din grija ta si ne asiguram ca maximizam sansele de reusita);
  • sprijin sau reprezentare legala in fata instantei (pledarea pentru cauza, propunerea de probe in favoarea acesteia, formularea de cereri si exceptii, depunerea cererii de apel impotriva hotararii judecatoresti – daca e cazul) etc.

Important de precizat: contestatia se poate depune fie la judecatoria in a carei circumscriptie s-a desfasurat fapta, fie la judecatoria in a carei circumscriptie locuieste contravenientul.

Model contestatie amenda / plangere contraventionala

Nu exista un model de contestatie amenda sau un model de plangere contraventionala standard. Aceasta se redacteaza sub forma unei cereri de chemare in judecata, concentrandu-se insa asupra procesului verbal de contraventie sau faptei contraventionale. Documentele care trebuie depuse pentru legalitatea contestatiei sunt urmatoarele:

  • o copie a procesului verbal;
  • taxa de timbru (in valoare de 20 de lei, la nivelul anului 2024);
  • alte documente necesare, care pot servi ca proba.

Cabinetul de avocat Duhnea Dana Elena din Iasi te va ajuta sa redactezi un model de plangere contraventionala sau contestatie amenda circulatie, astfel incat sansele ca aceasta sa fie admisa sa fie maxime. In cazul admiterii plangerii, sanctiunea se poate anula sau inlocui cu una mai usoara sau cu avertisment (iar efectele – indiferent ca vorbim despre plata amenzii sau suspendarea dreptului de a conduce – se vor anula si ele). In cazul respingerii plangerii, sanctiunea va ramane valabila, iar permisul va trebui predat in cel mult 30 de zile.