Avocat custodie Iasi
Implicare
Perseverenta
Rezultate
Divortul unui cuplu care are copii rezultati din casatorie nu ii afecteaza doar pe cei doi parteneri, ci si pe copiii in cauza. Un astfel de eveniment are un impact major asupra minorilor pusi in situatia de a-si vedea parintii separati. Cand iau o astfel de decizie, parintii trebuie sa tina cont de interesul superior al minorului, in caz contrar acesta risca sa fie afectat din punct de vedere emotional.
In cazul unui divort in care sunt implicati si copii minori, instanta de judecata este obligata sa se pronunte, alaturi de desfacerea casatoriei, si asupra altor probleme, printre care se numara si stabilirea domiciliului pentru minori. Acest proces are ca scop urmarirea interesului superior al copiilor.
In urma procesului de stabilire domiciliu minori, copiii rezultati din casatorie vor locui la unul dintre parinti. Instanta de judecata, va analiza, luand in considerare probele administrate in dosar ce solutie este in interesul minorului. Prin probe se intelege: ancheta sociala, ancheta psihologica, martori si alte probe similare din care sa reiasa relatia dintre copil si fiecare părinte in parte, precum si posibilitatile efective ale unui parinte de a se ocupa de minori.
Indiferent de decizia instantei de judecata, din punct de vedere juridic, ambii parinti au drepturi egale asupra copilului. De asemenea, parintele care nu locuieste cu minorul are dreptul sa pastreze legatura cu minorul, daca acesta isi doreste.
In procesul de stabilire domiciliu minori, ascultarea minorului este obligatorie in cazul in care acesta a implinit varsta de 10 ani. Exista si spete in care minorul poate fi ascultat, chiar daca nu a implinit varsta de 10 ani, daca se considera ca opinia sa este importanta in solutionarea cauzei.
Parintele la care se stabileste domiciliul minorilor poate sa isi schimbe adresa. Astfel, copiii il vor urma fara consecinte juridice, chiar daca adresa nu mai este cea din hotararea judecatoreasca de divort. Spre exemplu, un parinte care locuieste cu chirie isi poate schimba locuinta ori de cate ori doreste, cu conditia sa ofere aceleasi conditii adecvate de crestere si dezvoltare a copiilor pe care ii are in intretinere.
Notiunea de custodie a copiilor mai cuprinde si aspectul juridic definit drept autoritate parinteasca. Este vorba despre dreptul de a decide asupra cresterii si educarii minorului. La acest capitol, putem include aspecte privind scoala, decizia de a parasi tara etc. Insa chiar daca minorii locuiesc la un singur parinte, este foarte important ca aceasta autoritate parinteasca sa se exercite in comun de ambii parinti, acolo unde este posibil.
Ofer consultanta juridica specializata in procesul de stabilire a modului de exercitare a autoritatii parintesti si a domiciliului minorului. Nu ezitati sa cereti ajutorul unui avocat specializat in Dreptul Familiei care va poate sfatui si indruma in rezolvarea acestor probleme, luand in considerare, in principal, interesul superior al copilului, care este mai presus de orice.