Divortul este o etapa dificila pentru orice copil, iar in cazul in care acesta este minor, parintele care a fost decazut din drepturile parintesti trebuie sa plateasca o pensie alimentara, in conditiile stabilite de lege.
Insa hotararea judecatoreasca prin care se stabileste cuantumul obligatiei de intretinere nu are caracter definitiv si absolut. Potrivit Codului Civil, daca intervin modificari cu privire la mijloacele celui obligat la intretinere si starea de necesitate a creditorului intretinerii, se poate proceda la diminuarea sau majorarea pensiei de intretinere.
Astfel, in cazul in care debitorul obligatiei de intretinere obtine o majorare salariala sau alte venituri suplimentare recurente, acest lucru poate determina in mod legal solicitarea de majorare pensie de intretinere.
In mod similar, in situatia reducerii venitului net obtinut de catre cel obligat la plata pensiei de intretinere, exista posibilitatea legala a acestuia de a promova o actiune in justitie care sa aiba ca rezultat final actiunea de diminuare pensie de intretinere. In acest caz, parintele este motivat de faptul ca mijloacele de care beneficia nu mai subzista la acel moment.
De asemenea, este foarte important de precizat faptul ca, la calcularea cuantumului pensiei de intretinere, nu se iau in considerare decat veniturile nete obisnuite, nu si cele sporadice, care nu au deci caracter permanent.
In procesul de diminuare sau majorare a pensiei de intretinere, modificarea nu poate fi obtinuta decat pe calea unei actiuni principale adresate instantei care a pronuntat hotararea de stabilire a pensiei de intretinere, singura care ar putea sa-l exonereze pe debitor de plata unor rate, pe motiv ca acesta nu a dispus, in perioada respectiva, de mijloace materiale.
Sesizarea instantei de judecata se realizeaza de catre creditorul intretinerii (cand nevoile sale au crescut si au crescut si mijloacele debitorului) sau de catre debitorul intretinerii (cand mijloacele sale s-au diminuat ori au scazut nevoile creditorului).
In ceea ce priveste data la care se produc modificarile cuantumului pensiei de intretinere, exista urmatoarele alternative:
- procedura de majorare pensie alimentara are loc la data introducerii actiunii, exceptand cazul in care pensia poate fi acordata pentru o perioada anterioara formularii cererii de chemare in judecata, si anume atunci cand introducerea cerereii de chemare in judecata a fost intarziata din culpa debitorului;
- reducerea sau incetarea intretinerii au loc la data aparitiei cauzei care a justificat admiterea actiunii, atat timp cat debitorul nu a fost urmarit in temeiul hotararii prin care s-a stabilit pensia de intretinere;
Prin urmare, in procedura de diminuare sau majorare pensie alimentara se iau in calcul veniturile pe ultimele sase luni anterioare datei la care a fost depusa cererea de chemare in judecata, neavand relevanta cand a ramas definitiva ultima hotarare de stabilire a pensiei de intretinere, ci modificarea castigului debitorului rezultat din munca.
Cabinetul de avocat din Iasi "Duhnea Dana Elena" ofera asistenta juridica si reprezentare de specialitate in procesul de diminuare/majorare pensie de intretinere, astfel incat drepturile minorului sa fie respectate in intregime.
De asemenea, ne vom ocupa de redactarea, depunerea si sustinerea cererilor specifice, pentru ca intregul demers sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Apelati cu incredere la un avocat specializat in Dreptul Familiei si veti beneficia de consultanta profesionala, la cele mai inalte standarde!