Divortul reprezinta calea juridica de desfacere a unei casatorii, care se poate realiza pe cale administrativa, prin procedura notariala sau pe cale judiciara. In situatia in care sotii nu ajung la un acord cu privire la divort, acesta se poate pronunta doar de catre instanta de judecata. Actiunea de divort este strict personala si nu poate fi introdusa decat de unul dintre soti impotriva celuilalt sot.

Potrivit Codului Civil, divortul din culpa poate avea loc in situatia in care, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila, precum si in cazul separatiei in fapt care a durat cel putin 2 ani. In cadrul procedurii de divort, casatoria poate fi desfacuta atat din culpa comuna a celor doi soti, cat si din culpa exclusiva a unuia dintre soti.

Divort culpa comuna

In cadrul unui proces de divort din culpa comuna, sotii pot solicita desfacerea casatoriei, fara motivarea hotararii. In acest caz, judecatorul nu va trece in hotararea judecatoreasca motivele care au condus la desfacerea casatoriei.

Daca in urma administrarii probatoriului, respectiv din inscrisuri, declaratii de martori, interogatoriu, rezulta ca ambele parti sunt vinovate de desfacerea casatoriei, procesul de divort se va incheia din vina ambelor parti, iar judecatorul va mentiona in sentinta care sunt motivele care au dus la separarea partilor prin divort culpa comuna.

Divort culpa exclusiva

Daca vorbim de un proces de divort culpa exclusiva, reclamantul va trebui sa dovedeasca cu probe atat culpa paratului, cat si faptul ca raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate, iar continuarea casatoriei nu este posibila.

In cazul unui proces de divort din culpa exclusiva, martorul are un rol definitoriu. Acesta poate fi fratele sau sora, nasii de cununie, prieteni sau colegi de serviciu din anturajul celor doi soti. Este exclus ca parintele unuia dintre soti sa fie martor in acest caz. Alte probe constau in interogatoriu, inregistrari audio sau video, mesaje sms si e-mail-uri, toate transcrise in format word.

In procesul de divort culpa exclusiva, solicitarea demersului atrage consecinte pozitive in favoarea celui care castiga, deoarece are si o serie de beneficii: exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului, primirea pensiei de intretinere, stabilirea domiciliului minorului, inclusiv decontarea cheltuielilor de judecata. Cu alte cuvinte, celalalt sot trebuie sa respecte o serie de norme reglementate prin lege, printre care se numara: respectarea unui program de vizita al minorului, obligatia pensiei alimentare, suportarea cheltuielilor de judecata etc.


Cu toate ca legea nu o impune, asistenta unui avocat specializat atat in procedura de divort culpa comuna, cat si in procesul de divort culpa exclusiva este mai mult decat necesara. Cunoasterea in amanunt a tuturor problemelor si a modului in care trebuie sustinute si probate aspectele relevante din cadrul procesului reprezinta elemente cheie in vederea obtinerii unei solutii favorabile.

Pentru mai multe informatii despre procedura de divort si despre serviciile juridice oferite, nu ezitati sa ne contactati! Cabinetul de avocat din Iasi Duhnea Dana Elena va sta la dispozitie pentru asistenta, consultanta si reprezentare juridica specializata in procesele de desfacere a casatoriei!