Orice modificare de stare civila, survenita in afara Romaniei, inclusiv divortul pronuntat in strainatate cu privire la cetatenii romani, trebuie inregistrat in Registrele de Stare Civila romane, pentru a produce efecte in Romania.
In situatia in care un cetatean roman s-a casatorit in Romania si a divortat in strainatate – indiferent ca divortul a intervenit la notar sau in fata instantelor judecatoresti – este necesar sa se faca demersuri in vederea recunoasterii divortului pronuntat in strainatate. In caz contrar, persoana respectiva va figura in continuare casatorita in fata autoritatilor romane.
In functie de tara in care a fost pronuntata hotararea de divort, recunoasterea in Romania a hotararii de divort din strainatate se realizeaza in mod diferit, dupa cum urmeaza:
• Pentru divortul pronuntat in statele membre ale Uniunii Europene (exceptie – Danemarca), cererea de recunoastere a hotararii de divort se va depune la Oficiul de Stare Civila de la locul incheierii casatoriei, fiind necesar avizul Directiei pentru Evidenta Persoanelor;
• In situatia in care divortul a fost pronuntat intr-o tara care nu este membra UE (inclusiv pentru Danemarca), recunoasterea hotararii de divort se va face printr-o procedura ce se desfasoara in fata instantei de judecata – Tribunalul de la ultimul domiciliu al cetateanului roman ce solicita recunoasterea divortului, numita exequator. Dupa parcurgerea acestei proceduri si obtinerea hotararii judectoresti prin care se recunoaste divortul pronuntat in strainatate, se va urma procedura in fata Oficiului de Stare civila competent.
Divort in strainatate recunoscut in Romania. Indiferent de situatia in care va aflati, Cabinetul de avocat Duhnea Dana Elena ofera asistenta juridica in toate aceste demersuri, asigurand si reprezentarea atat in fata instantelor judecatoresti, cat si a autoritatilor competente, in vederea recunoasterii divortului pronuntat in afara Romaniei, nefiind necesara prezenta personala a cetatenilor romani ce doresc recunoasterea.
Acte necesare pentru ca divortul in strainatate sa fie recunoscut in Romania:
1. Hotararea de divort/certificatul de divort emise de autoritatile straine, apostilate conform Conventiei de la Haga – insotite de traducere autorizata si legalizata.
Apostila este o stampila sau un certificat, aplicate documentului in cauza de catre autoritatile tarii care elibereaza documentul, necesare pentru ca documentul sa poate fi recunoscut de tarile semnatare ale Conventiei de la Haga. Prin aplicarea apostilei, se confirma faptul ca actul pe care a fost aplicat respecta cerintele de validitate reglementate de un stat;
2. Dovada caracterului definitiv al hotararii de divort/certificatului de divort – poate fi o anexa la hotarare sau o mentiune ce se face direct pe hotararea de divort;
3. Certificatul de casatorie si de nastere ale persoanei ce solicita recunoasterea divortului din strainatate;
4. Declaratie autentica cu privire la numele ce urmeaza a fi purtat de sot dupa divort – in situatia in care nu reiese din cuprinsul hotararii de divort; daca se doreste pastrarea numelui dobandit in timpul casatoriei, este necesara si o declaratie notariala a celuilalt sot, din care sa rezulte ca este de acord cu acest aspect;
5. Certificat privind hotararile judecatoresti in materie matrimoniala, conform Regulamentului CE nr. 2201/20023 sau Regulamentului CE nr. 1111/2019, in functie de data pronuntarii divortului – doar pentru hotararile de divort pronuntate in statele membre UE.