Orice persoana isi doreste sa aiba o familie fericita, dar acest lucru nu este intotdeauna posibil. Violenta domestica este, din pacate, destul de des intalnita, dar cei care au de suferit din cauza ei trebuie sa stie cum ii poate ajuta cadrul legislativ.
Violenta domestica este modul prin care o persoana incearca sa-si controleze partenerul. Ea se refera la toate actele de violenta fizica, sexuala, psihologica sau financiara aparute intr-o casa. Chiar daca toate tipurile de abuzuri sunt grave, de obicei, oamenii reactioneaza atunci cand este vorba despre abuzul fizic, cel care poate duce la rani si chiar poate pune viata in pericol.
Persoanele care au de suferit din cauza violentei domestice pot apela in prima instanta la ordinul de protectie provizoriu. El are scopul de a preveni si combate violenta in familie, fiind reglementat prin legea 217/2003. Prin intermediul sau, victima este protejata timp de 5 zile, termen care poate fi prelungit.
Cine poate emite un ordin de protectie provizoriu?
Conform articolului 28 din legea mentionata mai sus, “ordinul de protectie provizoriu se emite de catre politistii care, in exercitarea atributiilor de serviciu, constata ca exista un risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea unei persoane sa fie pusa in pericol printr-un act de violenta domestica, in scopul diminuarii acestui risc.”
Politistii vor analiza probele si vor decide daca acest ordin este necesar. Pentru a obtine probele necesare si a verifica spusele victimei, ei au dreptul de a intra in domiciliul victimei/agresorului. In cazul in care probele arata faptul ca a existat violenta in familie, politistii vor emite ordinul pe loc, iar prin intermediul lui se vor lua urmatoarele masuri:
- agresorul va fi evacuat din casa in care locuieste alaturi de victima (acest lucru este valabil chiar daca agresorul este proprietarul locuintei);
- victima va fi reintegrata in casa;
- agresorul va fi obligat sa pastreze o distanta minima fata de victima, membrii familiei ei, resedinta acesteia sau job;
- agresorul va fi obligat sa poarte un sistem electronic de supraveghere;
- agresorul va trebui sa predea politiei toate armele pe care le detine.
In cazul in care persoana care a comis violenta domestica este evacuata temporar din locuinta si nu are posibilitatea de a sta la o ruda/prieten, va putea merge la unul dintre centrele rezidentiale care ofera cazare pentru persoanele fara adapost sau la unul dintre adaposturile de noapte, aflate in gestiunea autoritatilor administratiei publice locale.
Daca acesta va alege sa stea la o persoana apropiata, atunci va trebui sa dea o declaratie, in care sa mentioneze adresa respectiva.
Ce se intampla daca agresorul nu respecta ordinul de protectie?
In cazul in care acesta decide sa nu tina cont de ordinul emis, fapta sa ar putea fi pedepsita cu inchisoare de la o luna si pana la un an de zile. Daca victima este cea care incalca ordinul si se apropie de agresor, atunci ar putea fi obligata sa plateasca costurile de emitere si punere in executare a hotararii.
De asemenea, in articolul din lege se specifica faptul ca “ordinul de protectie provizoriu poate fi contestat la instanta de judecata competenta potrivit prevederilor art. 34 alin. (1), in termen de 48 de ore de la comunicare”. Aceasta contestatie va fi judecata cu citarea partilor si va fi solutionata in regim de urgenta.