Un divort poate fi, in functie de fiecare situatie in parte, o simpla formalitate sau, dimpotriva, un proces foarte complex, cu numeroase aspecte care pot fi lamurite doar cu ajutorul unuia sau mai multor avocati specializati in Dreptul familiei.
Factorii care influenteaza durata si complexitatea divortului sunt multipli. Conteaza foarte mult daca in cuplul respectiv exista sau nu unul sau mai multi copii minori. De asemenea, motivul pentru care se realizeaza desfacerea casatoriei este, la randul sau, esential. Astfel, poate fi vorba de divort prin acordul partilor, la cererea unuia dintre soti, despre divort din culpa comuna sau din culpa exclusiva.
Astfel, se pot ivi numeroase probleme si intrebari, precum cea referitoare la persoana care ramane in casa dupa separare.
Ce prevede Codul civil?
Articolul 324 din noul Cod civil se refera la atribuirea beneficiului contractului de inchiriere si stabileste dispozitii comune referitoare la drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor.
Esentiale in aceasta privinta sunt cele patru alineate ale Articolului 324, cu urmatoarele prevederi referitoare la atribuirea beneficiului contractului de inchiriere:
(1) La desfacerea casatoriei, daca nu este posibila folosirea locuintei de catre ambii soti si acestia nu se inteleg, beneficiul contractului de inchiriere poate fi atribuit unuia dintre soti, tinand seama, in ordine, de interesul superior al copiilor minori, de culpa in desfacerea casatoriei si de posibilitatile locative proprii ale fostilor soti.
(2) Sotul caruia i s-a atribuit beneficiul contractului de inchiriere este dator sa plateasca celuilalt sot o indemnizatie pentru acoperirea cheltuielilor de instalare intr-o alta locuinta, cu exceptia cazului in care divortul a fost pronuntat din culpa exclusiva a acestuia din urma. Daca exista bunuri comune, indemnizatia se poate imputa, la partaj, asupra cotei cuvenite sotului caruia i s-a atribuit beneficiul contractului de inchiriere.
(3) Atribuirea beneficiului contractului de inchiriere se face cu citarea locatorului si produce efecte fata de acesta de la data cand hotararea judecatoreasca a ramas definitiva.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplica in mod similar si in cazul in care bunul este proprietatea comuna a celor 2 soti, atribuirea beneficiului locuintei conjugale producand efecte pana la data ramanerii definitive a hotararii de partaj.
Cum se realizeaza partajul judiciar, la divort?
Asadar, legea prevede ca folosirea locuintei este decisa in functie de interesele copilului minor (daca acesta exista), de culpa in desfacerea casatoriei si de posibilitatile locative ale fiecarui sot.
Bunurile si proprietatile comune, atat imobile, cat si mobile, sunt atribuite in urma unui proces de partaj. Acesta se poate efectua pe mai multe cai:
• pe cale conventionala, la notarul public sau in cadrul procesului de divort, prin incheierea unei tranzactii, atunci cand coproprietarii se inteleg intre ei;
• prin hotarare judecatoreasca in instanta de judecata, in situatia in care partile nu se inteleg cu privire la modalitatea de impartire a bunului comun.
In ceea ce priveste bunurile care fac obiectul partajului, acestea sunt in principal bunurile mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei de catre oricare dintre soti. Acestora li se adauga sumele de bani aflate in conturile bancare curente ale sotilor, sumele de bani imprumutate unor terte persoane, precum si veniturile precum chirii sau amenzi realizate prin folosirea bunurilor comune de catre terte persoane.
Pentru a avea siguranta ca vei primi ceea ce ti se cuvine conform legii in urma divortului, cere consultanta unui avocat specializat in Dreptul familiei!