Orice conducator auto spera sa nu fie implicat intr-un accident rutier, dar, din pacate, acest lucru nu este intotdeauna posibil. In trafic, pot avea loc diverse tamponari intre autovehicule, dar daca acestea sunt usoare, si solutiile sunt la fel.
Iata care este procedura in caz de accidente usoare:
- Conform legislatiei in vigoare, un accident usor are loc atunci cand doua conditii sunt indeplinite: pagubele aparute in urma ciocnirii sunt doar de natura materiala si macar una dintre masinile implicate se afla in miscare atunci cand accidentul s-a produs.
- Declararea unui accident rutier usor la politie poate fi facuta in maximum 30 de zile de la producerea acestuia. Daca vei depasi acest termen, vei risca sa primesti o amenda sau chiar sa iti pierzi permisul de conducere.
- In cazul in care o masina este tamponata in timpul stationarii, proprietarul ei trebuie sa se prezinte cu ea la o unitate de politie pentru a efectua documentele de constatare.
- Daca accidentul s-a soldat cu avarii, soferii implicati sunt obligati sa se prezinte la o unitate de politie in termen de 24 de ore de la producerea lui. Acestia vor da declaratii pe baza carora se vor elibera actele de constatare. Persoanele care incalca acest termen pot fi sanctionate cu amenda si cu retinerea permisului auto pe o perioada de 30 de zile.
- O alta situatie stipulata in lege este atunci cand unul dintre soferi nu vrea sa se prezinte la sectia de politie si pleaca de la locul accidentului (citeste aici cum este sanctionata fuga de la locul accidentului). In acest caz, celalalt sofer trebuie sa ofere toate detaliile pe care le-a retinut despre respectivul autovehicul, asa cum ar fi marca masinii, numarul de inmatriculare, culoarea etc. Daca exista martori oculari ai accidentului, acesta le poate oferi organelor de politie datele lor. Toate aceste informatii ii vor ajuta pe oamenii legii sa identifice autovehiculul si, respectiv, conducatorul auto implicat in accident, care a refuzat prezentarea la sectie.
- Un accident usor in care doua masini s-au ciocnit si pagubele rezultate sunt doar de ordin material se poate solutiona si pe cale amiabila, cu ajutorul societatilor din domeniul asigurarilor.
Sfaturi utile in cazul unui accident usor:
– daca esti sofer, este indicat sa ai intotdeauna la tine copii dupa actul de identitate, documentele masinii si asigurarea RCA;
– incearca sa te intelegi cu celalalt sofer, pentru a solutiona aceasta problema pe cale amiabila.
– atunci cand accidentul are loc in trafic, trebuie sa scoti masina de pe carosabil, sa verifici pagubele si sa incerci sa iti intiparesti cat mai bine in memorie fiecare detaliu referitor la respectivul accident.
– daca in urma ciocnirii, s-au deteriorat piese de mobilier stradal, borduri sau alte elemente, trebuie sa declari acest fapt la unitatea de politie.
Acestea sunt lucrurile pe care ar trebui sa le stii despre accidentele rutiere usoare. In cazul accidentelor rutiere grave, situatia se schimba si este posibil sa ai nevoie de ajutorul nostru. Casa de avocat din Iasi, Duhnea Dana Elena, iti sta la dispozitie pentru consultanta juridica de specialitate, asistenta si reprezentare in fata asiguratorului RCA, redactarea tuturor documentelor necesare, precum si pentru negocierea cu privire la stabilirea despagubirilor si impacarii partilor.