Chiar daca cu totii ne dorim sa nu ajungem sa comitem infractiuni grave sau sa nu devenim victimele unor astfel de situatii, ele se intampla zilnic si este recomandat sa stim care sunt procedurile legale in aceste circumstante.
Vatamare corporala din culpa – Art. 196 din Noul Cod Penal
“(1) Fapta prevazuta in art. 193 alin. (2) savarsita din culpa de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice ori a unei substante psihoactive sau in desfasurarea unei activitati ce constituie prin ea insasi infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.”
In articolul 193 alin. (2) mentionat mai sus se specifica ideea potrivit careia “fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a carei gravitate este evaluata prin zile de ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile” este pedepsita cu inchisoare sau cu amenda.
Asadar, atunci cand actiunile unei persoane afecteaza starea de sanatate a alteia, consecintele pot fi grave pentru faptuitor, fiind necesara implicarea unui avocat cu experienta. Vatamarea din culpa poate fi savarsita de catre o persoana care se afla in stare de ebrietate, a consumat substante halucinogene psihoactive sau desfasoara o activitate care constituie deja o infractiune.
Accidente rutiere soldate cu vatamare corporala
Din pacate, accidentele rutiere grave au loc frecvent, din cauza vitezei prea mari, a neatentiei la volan, a influentei alcoolului sau a substantelor interzise (citeste mai multe aici). In cazul in care un accident rutier se soldeaza cu vatamare corporala, faptuitorului i se deschide dosar penal, iar victimele pot cere atat daune morale, cat si materiale. Daca accidentul se soldeaza chiar cu un deces, aceste daune pot fi cerute de catre rudele defunctului.
Faptuitorul va trebui sa raspunda in fata legii pentru respectivul accident, iar daca se va stabili o sentinta de condamnare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, acesta va avea permisul de conducere anulat si se va putea bucura din nou de dreptul de a conduce abia dupa ce va trece un an de la hotararea definitiva de condamnare.
Daca respectivul accident s-a soldat cu moartea uneia sau a mai multor persoane, instanta va da verdictul in functie de circumstantele in care s-a produs evenimentul rutier. Cazurile in care se pronunta pedeapsa cu inchisoarea sunt diverse. Uneori, instanta decide suspendarea conditionata a executarii, dar daca circumstantele o cer, faptuitorul risca sa petreaca un anumit interval de timp in spatele gratiilor.
In cazul unui accident rutier care a avut consecinte grave, contacteaza-ne pentru a te bucura de urmatoarele servicii:
- consultanta avizata privitoare la toate etapele procesului;
- asistenta si reprezentare juridica in fata autoritatilor, a organelor de urmarire penala si a instantelor de judecata pentru obtinerea despagubirilor sau a celui mai bun verdict;
- redactarea si completarea documentelor necesare;
- strangerea dovezilor;
- implicarea 100% in rezolvarea cazului tau.
Daca ai fost victima unui accident rutier, un avocat specializat din cadrul cabinetului nostru te va ajuta sa obtii despagubiri morale si materiale pentru prejudiciul suferit. Acesta va analiza cu atentie cazul tau si va face tot posibilul pentru ca drepturile tale sa fie respectate, iar verdictul sa fie cat mai bun cu putinta!