Stabilire pensie alimentara / de intretinere
Din momentul in care instanta de judecata se pronunta in vederea desfacerii casatoriei, intervin mai multe aspecte care trebuie clarificate, printre care se numara si incredintarea copiilor. Evenimentul afecteaza, adesea, nu numai partile intre care s-a incheiat casatoria, ci si minorii, tocmai de aceea este foarte important ca totul sa se desfasoare in conditii amiabile, pe cat posibil.
Potrivit Codului Civil, parintii trebuie sa contribuie deopotriva la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului. In procesul de stabilire pensie alimentara, cuantumul datorat va fi stabilit sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a debitorului si se vor lua masuri de poprire pentru aceasta parte din salariu, in cazul in care debitorul nu achita de buna voie pensia alimentara.
Potrivit legii, suma va fi calculata pana la o patrime din castigul de munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii. In stabilirea cuantumului pensiei de intretinere pentru minori, instanta ii asigura minorului un venit lunar minim din partea parintelui caruia nu ii este incredintat.
Cum se stabileste cuantumul pentru pensie alimentara?
La calcularea cuantumului pentru pensia de intretinere, se va tine cont de veniturile parintelui caruia nu ii este incredintat minorul. De asemenea, se poate tine cont si de minorii dintr-o eventuala alta casatorie sau de minorii aflati in intretinere in acel moment.
In ceea ce priveste veniturile, potrivit legii, instanta va lua in considerare doar veniturile obtinute, nu si cele intamplatoare, cum ar fi cele pentru ore suplimentare, indemnizatii de deplasare, de transferare, de concediere sau salariile compensatorii.
Totodata, pensia de intretinere se datoreaza pe toata perioada minoritatii copilului sau ulterior daca isi continua studiile, pana la varsta de 26 de ani.
In cazul in care parintele obligat la plata pensiei de intretinere nu are venituri sau un loc de munca, cotele prezentate mai sus, respectiv o patrime, o treime sau o jumatate, in functie de numarul de copii aflati in intretinere, se vor acorda prin raportare la salariul minim net pe economie. Asadar, parintele nu se poate sustrage platii invocand lipsa veniturilor.
Plata pensiei de intretinere
In ceea ce priveste modalitatile de plata a pensiei de intretinere, acestea se pot realiza fie printr-o suma anticipata, fie periodic, in transe. Plata este datorata de la introducerea cererii sau de la data pronuntarii hotararii.
Majorare pensie alimentara
In functie de cresterea veniturilor parintelui obligat la plata pensiei de intretinere, cuantumul acesteia se poate majora printr-o decizie a instantei de judecata. Actiunea in instanta se depune la judecatorie, cu dovada cresterii veniturilor celuilalt parinte. Doar instanta de judecata poate decide majorarea pensiei alimentare pentru copilul rezultat din casatorie.
Neplata pensiei de intretinere
Potrivit Codului Penal, neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere constituie infractiunea de abandon a familiei si se pedepeseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Cabinetul de avocat din Iasi "Duhnea Dana Elena", specializat in Dreptul Familiei, asigura asistenta si reprezentare juridica in procesul de stabilire pensie alimentara. Pentru mai multe informatii, nu ezitati sa ne contactati!