Mostenirea, numita si succesiune, reprezinta transmiterea patrimoniului persoanei decedate catre mostenitorii sai. Dreptul la mostenire il detine o persoana care indeplineste urmatoarele conditii: are capacitate succesorala (exista la momentul deschiderii procesului), nu este nedemna de a mosteni si are vocatie la mostenire (nu este inlaturata de la mostenire de un alt succesibil).
Tipuri de mosteniri:
- Mostenire legala;
- Mostenire testamentara.
Cat dureaza o succesiune si cum se desfasoara?
Succesiunea se deschide la data decesului persoanei care lasa mostenirea. In termen de un an, potrivit noului Cod Civil, mostenitorii cu vocatie la succesiune trebuie sa isi exercite dreptul de optiune succesorala, ceea ce inseamna ca trebuie fie sa accepte, fie sa renunte la proces.
Acceptarea succesiunii poate fi voluntara sau fortata. Cea voluntara poate, la randul ei, sa fie expresa, in acest caz mostenitorul isi insuseste titlul de erede printr-un act autentic sau sub semnatura privata sau tacita, cand eredele face un act pe care nu ar putea sa il faca decat in calitatea lui de mostenitor. Acceptarea fortata presupune acea fapta a mostenitorului de a ascunde un bun succesoral, fara stirea comostenitorilor pentru a si-l insusi.
Renuntarea la succesiune, pe de alta parte, nu poate fi decat tacita, aceasta fiind expresa si chiar solemna, intrucat renuntarea trebuie sa fie facuta in fata unui notar public sub forma unei declaratii de renuntare.
Cand se pierde dreptul la mostenire?
Ca o exceptie la renuntarea in mod expres, este prezumat, pana la proba contrara, ca a renuntat la mostenire persoana care, desi cunostea deschiderea mostenirii si calitatea sa de succesibil, nu si-a exercitat dreptul la optiune succesorala, prin acceptarea mostenirii sau renuntarea expresa la mostenire in termenul de un an.
Dezbatare succesiune
Mostenirea se poate deschide atat pe cale notariala, cat si pe cale judecatoreasca. La notariat se dezbat doar succesiunile asupra carora mostenitorii se inteleg si stabilesc partajarea bunurilor succesorale de comun acord.
Daca mostenitorii nu se inteleg asupra impartirii bunurilor sau isi contesta calitatea, notarul va constata acest aspect printr-o incheiere, iar mostenirea se va solutiona pe cale judecatoreasca. In fata instantei de judecata, partile care ajung la o intelegere pot incheia o tranzactie.
Se poate face o succesiune fara toti mostenitorii?
In situatiile de dezbatere a succesiunii in lipsa unui mostenitor se procedeaza astfel: daca a trecut mai bine de un an si mostenitorii, desi legal citati, nu au intreprins nicio actiune, mai exact nu au acceptat si nici nu au renuntat la dreptul de mostenire, sunt prezumati ca au renuntat la mostenire si, in consecinta, mostenirea se dezbate fara prezenta lor. Astfel, cota acestora se imparte la cei care se prezinta.
Acte necesare succesiune:
- incheiere de la notar privind verificarea evidentelor succesorale;
- certificatul de deces al defunctului;
- acte de identitate ale mostenitorilor;
- certificatul de casatorie al sotului supravietuitor (certificatul de deces, de mostenitor sau, in functie de caz, sentinta judecatoreasca dupa divort);
- certificatele de nastere, in cazul descendentilor si de casatorie al acestora, in cazul in care si-au schimbat numele;
- acte ce atesta averea defunctului (acte proprietate bunuri imobile, precum contract de vanzare-cumparare) pentru stabilirea masei succesorale.
In cazul in care aveti dreptul la o mostenire, cabinetul de avocat din Iasi "Duhnea Dana Elena" va sta la dispozitie. Oferim consultanta juridica specializata in Dreptul Succesorial si indeplinim toate demersurile necesare acestei proceduri.